Viktig melding

Helhetlig ROS

En tverrfaglig sammensatt gruppe er i gang med utvikling av helhetlig ROS for Vestvågøy kommune.

Fv. Kommunalsjef Bianca Halvorsen, brannsjef Sara Johansson, rådgiver Nils Olav Hagen, kommuneoverlege Eva Kibsgaard Nordberg og beredskapsleder Thomas Thomassen i oppstartsmøtet. Nestleder IKT, Knut Bergsrønning, var ikke til stede da bildet ble tatt. Vestvågøy kommune

 

Helhetlig ROS utvikles

En tverrfaglig sammensatt arbeidsgruppe er godt i gang med scenarioutvikling for helhetlig ROS (H-ROS) for Vestvågøy kommune. Oppdatering og videreutvikling av H-ROS var del av avvik fra Statsforvalteren i Nordland (SFNO) ved tilsyn tidligere i år. H-ROS utgjør fundamentet, eller kunnskapsgrunnlaget, for oppdatering og utarbeidelse av nytt beredskapsplanverk.  Arbeidsgruppen har i første møte sett på metodikk og utvelgelse av av forslag til scenarioer, også kalt tematikk, som inngår i den helhetlige risiko og sårbarhetsanalysen. 

Valg av scenarioer

Arbeidsgruppen ble enige om 10 scenarioer for videre analyse. Det er lagt til to ekstra scenarioer under kategorien naturhendelser på bakgrunn av innspill fra interne fagmiljøer. 
Følgende forslag ble delt internt og presentert for kommunal ledelse nylig i møtesammenheng:

1.      Naturhendelser

a.      Storm og langvarig strømbrudd i Lofoten (inkludert EKOM utfordringer)

b.      Skred (stengt ferdsel, forsyning, helsehjelp, kommunikasjon og evakuering)

c.      Svikt i vannforsyning (her ser man til VA og pågående ROS arbeid)

d.      Pandemi

e.      Stormflo

f.       Overvannsproblematikk

2.      Store ulykker

a.      Skolebussulykke (frontkollisjon med transport m/farlig gods)

b.      Evakuering av cruiseskip utenfor Leknes (i krevende, utfordrende situasjon)

c.      Atomulykke utenfor Lofoten

d.      Brann på Vestvågøy sykehjem (med påvirkning av IKL/KAD, sykehus, samdriftskjøkkenet)

3.      Tilsiktede hendelser

a.      PLIVO (mot skole)

b.      Sammenfallende hendelser i en endret sikkerhetspolitisk situasjon (inkludert cyberangrep, ekomutfordringer, desinformasjon, mm.)

Arbeidsgruppen utvikler scenarioer som vil kunne avdekke risiko- og sårbarheter innen aktuell tematikk. Det ønskelige er at man ved analyse finner fram til aktuell sårbarhet, samt finner eventuelle risikoreduserende tiltak. 

Videre arbeid

Arbeidsgruppen vil fremover fortsette scenarioutviklingen og gjøre nødvendige forarbeid for selve analysen. Parallelt jobbes det også med en egen beredskapsplan for helse. 

For god prosess er det nødvendig med involvering av interne fagmiljøer.  
Det tas også sikte på å informere og be om innspill fra eksterne beredskapsaktører i det kommende beredskapsrådsmøtet torsdag 28. november på Leknes.