Aktiv del av øvelsen.
Thomas Thomassen
PLIVO som tematikk
I denne uken har politiet, brannvesenet og ambulansetjenesten gjennomført øvelser basert på PLIVO-prosedyren. PLIVO står for "pågående livstruende vold", og handler om hvordan nødetatene raskt og effektivt samarbeider i farlige situasjoner for å redde liv. Slike hendelser krever raske beslutninger, og derfor er det pålagt årlig trening for alle involverte.
Kommunen medvirker
Vestvågøy kommune var invitert til øvelsen for å få bedre innsikt i hvordan nødetatene jobber sammen, og hvordan kommunen best kan bidra i en reell situasjon. Kommunen har en viktig rolle for innbyggernes sikkerhet, spesielt når det gjelder oppfølging etter dramatiske hendelser. Dette innebærer å gi psykososial støtte til de berørte, hjelpe til med praktisk oppfølging, samt sikre at pårørende får informasjon og omsorg. Dersom hendelsen er omfattende, kan det opprettes et evakuerte- og pårørendesenter (EPS), som kommunen drifter og koordinerer. En sentral aktør i dette oppfølgingsarbeidet er kommunens psykososiale kriseteam.
Øvelse pågår. Observatørkorpset ved (f.v.) beredskapsleder Thomas Thomassen, kommunedirektør Lill Stabell, samt Hans Sivertsen og Anja Thomassen ved Fact Lofoten.
Vestvågøy kommune
I øvelsen ble det gjennomført tre scenarioer, hvor observatører fra kommunen deltok aktivt i ett av dem som markører. Øvelsen var godt planlagt, og alle deltakerne jobbet effektivt for å forhindre tap av liv. Under evalueringen fikk leder av kommunal kriseledelse muligheten til å utdype det kommunale ansvaret i en slik hendelse.
Innbyggernes trygghet og sikkerhet
Ut fra sivilbeskyttelsesloven har kommunene ansvar for innbyggernes trygghet og sikkerhet. Kommunedirektør Lill Stabell beskrev at: “Kommunen har et viktig ansvar for å bistå innbyggerne i etterkant av slike hendelser. Vårt mål er å sikre god oppfølging, og vi vil samarbeide tett med både nødetater og nabokommuner for å gi den beste mulige hjelpen.”
Denne typen øvelser gir verdifull erfaring og styrker samarbeidet mellom nødetatene og kommunen. Det bidrar til å sikre en rask og koordinert innsats dersom en alvorlig hendelse skulle inntreffe.