Introduksjonssenteret tilbyr
- opplæring i norsk og samfunnskunnskap for innvandrer mellom 18 og 67 år som har fått innvilget oppholdstillatelse som nevnt i § 27 i integreringsloven
- norskopplæring for personer med oppholdstillatelse etter utlendingsloven §34
- forberedende opplæring for voksne
Forberedende opplæring for voksne (FOV)
Voksne som ikke har gjennomført grunnskole eller har grunnskole tilsvarende norsk grunnskole har rett til forberedende opplæring for voksne, jf. § 18-2 i Opplæringslova.
Vilkår for søker
- Søker må være over opplæringspliktig alder (over 16 år)
- Søker må ikke ha rett til videregående opplæring
- Søker må trenge forberedende opplæring i fag eller grunnleggende ferdigheter
- Søker må ha lovlig opphold i Norge
Kommunen plikter å tilby forberedende opplæring for voksne. Opplæringen er gratis, og retten til gratis opplæring innebærer også at voksne har rett til gratis læremidler, og hvis en bor over 4 kilometer unna lærestedet har en også rett til gratis skyss til opplæringsstedet.
Vestvågøy kommune tilbyr forberedende opplæring for voksne i fagene norsk, norsk for språklige minoriteter, matematikk, engelsk, naturfag og samfunnsfag på fulltid.
Skolen har løpende opptak gjennom hele året.
Personer som oppfyller kriteriene i opplæringslova § 18-2 søker til Introduksjonssenter for flyktninger og innvandrere, voksenopplæring (IFI), som gjør en vurdering av søknadene
Voksne som søker om forberedende opplæring får enkeltvedtak, og hvis det foreligger PPT-rapporter skal det videre fattes vedtak om spesialundervisning. Hvis søker ikke har norsk som førstespråk kan det også fattes vedtak om særskilt norskopplæring.
Forberedende opplæring for voksne er modulbasert, med moduler 1-4 i hver fag, og deltagere plasseres i en modul etter nivå i hvert fag ved oppstart. Hvis kompetansen i en modul er god nok kan deltager gå videre til neste modul selv om deltager ikke er ferdig med opplæringen i modulen som er påbegynt. Etter modul 4 får deltager standpunktkarakter og kan trekkes til eksamen. Voksne som gjennomfører forberedende opplæring for voksne får standpunktkarakterer og trekkes til én muntlig og én skriftlig eksamen.
Søknadsskjema forberedende opplæring for voksne (FOV) (DOCX, 58 kB)
Obligatoriske prøver for flyktninger
Alle flyktninger som har rett og plikt til norsk og samfunnskunnskap må gjennomføre obligatorisk prøve i norsk og samfunnskunnskap. Det er kommunen som arrangerer prøvene. Kommunen setter dato for prøve i samfunnskunnskap.
Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse setter datoer for norskprøvene
Norskprøvene består av en lytte-, lese- og skrivedel samt en muntlig prøve. Prøvene er gratis for alle som har rett og plikt til norsk med samfunnskunnskap eller rett til norsk. Hvis noen velger å ta prøven på nytt betaler de for hver prøvedel. Privatister må betale for første prøve.
Obligatorisk prøve i samfunnskunnskap skal være gjennomført innen et år etter at deltager begynte med norskopplæring.
Informasjon om prøven i samfunnskunnskap
Prøve for statsborgerskap ble innført fra 01.01.2017. Alle må betale for statsborgerprøven.
Informasjon om statsborgerprøven
Vedlikeholdsopplæring for voksne med ulike funksjonsvariasjoner
Tilbudet gjelder vedlikeholdsopplæring i grunnleggende ferdigheter for voksne med ulike funksjonsvariasjoner. Opplæringsloven fastslår at voksne som har særlige behov for opplæring for å kunne utvikle eller holde vedlike grunnleggende ferdigheter, har rett til slik opplæring. Dette inkluderer nødvendig opplæring i å bruke alternativ og supplerende kommunikasjon.
Kriterier for å få innvilget denne type undervisning:
- Søker må være ferdig med det tilbudet som gis ved videregående skole
- Søker må ha behov for vedlikehold og videreutvikling av grunnleggende ferdigheter
- Det må foreligge en sakkyndig vurdering fra PPT som sier at personen har behov for et slik tilbud.
Hva vil tilbudet kunne inneholde:
- Opplæring og vedlikehold i grunnleggende kommunikasjonskunnskaper (eksempelvis ved bruk av ASK)
- Opplæring og vedlikehold i grunnleggende lese- og skriveferdigheter
- Opplæring og vedlikehold i grunnleggende tallforståelse og regneferdigheter
- ADL- trening (opplæring i daglige gjøremål)
Målet med dette tilbudet må være å ruste elevene til å klare seg mest mulig selvstendig i dagliglivet, ut fra de forutsetningene de har. Det gjelder alt fra kommunikasjon, gå på butikken å handle selv, til å kunne spise og drikke uten hjelp. Tilbudet skal vedlikeholde allerede opparbeidede funksjoner og videreutvikle disse der det er mulig.
Ved søknad om vedlikeholdsopplæring i grunnleggende ferdigheter for voksne med ulike funksjonsutfordringer benyttes følgende søknadsskjema:
Søknad om opplæring voksne (DOCX, 436 kB)
Lover og forskrifter
Opplæringslova